czwartek, 29 października 2020r.

Z jakiego powodu zioła oraz ekstrakty oddziałują pozytywnie na organizm?

Zioła można obrabiać na wiele różnorodnych sposobów w zależności od wymogów i oczekiwanego rezultatu. Nieco inaczej przyrządza się zioła dla celów kucharskich, a zupełnie inaczej dla celów zdrowotnych. Przede wszystkim, zioła, z których będziemy wykorzystywać, powinny być świeże i dogłębnie oczyszczone w obecnej wodzie. W większości wypadków zioła siekamy na krótką chwilę przed ich wykorzystaniem, żeby się nie utleniły.

Tlen albowiem wiąże kosztowne substancje, jakie zawierają zioła oraz powoduje, iż spadają ich dobroczynne właściwości. Przede wszystkim jednakże nie może się ich wrzucać do wrzącej wody, ponieważ tak gigantyczna temperatura jest zabójcza dla wybitnie miłych składników takich jak witaminy, w które zioła są niebywale bogate – potwierdza to olej cbd dawkowanie. W kuchni zioła w większości wypadków sieka się i dodaje bezpośrednio do potraw lub też także wrzuca do sosów na parę godzin, by przesiąknął ich smakiem. Z kolei w ziołolecznictwie konstruuje się z nich również napary i odwary, jakie powstają w wyniku dodania ziół do wody, nalewki (zioła z rozcieńczonym spirytusem), maceraty (zioła z zimną wodą), a też syropy (zioła gotowane z cukrem), soki (mechaniczne druzgotanie ziół) i olejki (destylacja pary wodnej). Różne części ziół różnią się od siebie cechami.

Nieraz np. liście i kwiaty tego samego zioła są w stanie działać niema totalnie inaczej. Zioła mają niemniej jednak tę wspólną cechę, iż w ziołolecznictwie da się wykorzystywać niemal ich każdą część. Ogólnie napary, syropy, olejki oraz inne produkty ziołowe produkuje się przy użyciu liści, kwiatów, owoców, kory, nasion oraz ziela. Niektóre rośliny można w ziołolecznictwie wykorzystywać w całości, w przypadku innych do spożycia nadają się np. wyłącznie liście.

Niesłychanie istotne jest, aby wiedzieć, kiedy oraz jak należy zbierać właściwe części zioła. Liście można zbierać tylko przed okresem kwitnienia, jeśli są ładnie wyrośnięte oraz bez zmian pasożytniczych. Z kwiatów zbiera się tylko korony w początkowej fazie kwitnienia i przechowuje się je wybitnie ostrożnie oraz krótko, ponieważ błyskawicznie więdną. Owoce zbiera się wyłącznie na początku dojrzewania, a nasiona wybiera się tylko z dojrzałych zdrowych owoców. Kory nie można zbierać z rosnących drzew, można ją jedynie zbierać z odcinanych na jesień i wiosnę dwuletnich młodych pędów. Ziele natomiast zbiera się w okresie kwitnienia i odcina się w najwyższym stopniu 30 cm od czubka rośliny.

Dodaj komentarz